El Museu Cusí de Farmàcia serà present al Maridatge dels sentits

museu01Aquesta tarda, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, i el regidor de Cultura i de Patrimoni, Francesc Ribas, han visitat el Museu Cusí de Farmàcia del Masnou, acompanyats de Jaume Romagosa, comissari de l'exposició que inaugurarà la segona edició del Maridatge dels sentits. Als laboratoris del grup Novartis els esperava el doctor Martí Pujol, conservador del Museu, que els ha mostrat l’estança més emblemàtica de les instal·lacions: una farmàcia d’estil barroc construïda a mitjan segle XVIII procedent de l’abadia benedictina de Santa María la Real de Nájera, a la Rioja, adquirida l’any 1921 per Joaquim Cusí i Furtunet.

Properament, l'Ajuntament de Teià sol·licitarà a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya la cessió temporal d'algunes peces que s’hi allotgen per a l'exposició dedicada a La Primavera de Sandro Botticelli, que es farà a La Unió coincidint amb la segona edició del Maridatge dels sentits. El programa d’actes del festival inclourà també una visita guiada al Museu.

Museu de referència
El Museu Cusí de Farmàcia acull diferents col·leccions d’objectes (ceràmica, vidre farmacèutic, morters, ex-libris, gravats, pintures, instrumental mèdic i farmacèutic, filatèlia...) i complements de procedència diversa especialment relacionats amb l’oftalmologia, així com una biblioteca amb més de nou mil volums.
Llegir més ...

Ajuntament i AE Teià acorden la cessió al poble de la pista de bàsquet durant 50 anys

conveni AEDesprés de mesos de converses, l’Ajuntament de Teià i l’Agrupació Esportiva Teià (AE Teià) han arribat a un acord perquè l’entitat esportiva cedeixi al municipi l’ús de la pista exterior de bàsquet per un termini de 50 anys, prorrogables per 25 anys més. A canvi, l’Ajuntament es compromet a dur a terme totes les inversions i gestions que siguin necessàries per resoldre les deficiències constructives de la instal·lació i legalitzar-ne l’ús públic i la pràctica de competicions esportives. A partir d’ara, l’Ajuntament assumirà també totes les despeses de manteniment, subministres i l’assegurança de responsabilitat civil.

Aquest acord s'ha concretat aquest migdia amb la signatura d’un contracte de cessió del dret de superfície entre l’alcalde, Andreu Bosch, i el president de l’AE Teià, Albert Cervera, després que la massa social del club hi va donar el seu vistiplau amb 65 vots a favor i 1 de nul en l’assemblea general realitzada el passat 10 de gener.

Inversió de 184.000 euros
La finca cedida té 1.082 metres quadrats, es troba situada davant de La Palma i té accés pel Passeig de la Riera i és propietat de l’AE Teià des de 1961.

L’acord entre les parts és fruit de la negociació iniciada just després que l’estiu de 2016 es va esfondrar una part de la graderia de la instal·lació durant la disputa d’un partit de futbol sala. Aquell incident, que va causar ferits lleus, va posar en evidència les greus patologies estructurals dels materials de construcció de l’equipament, i va obligar a clausurar-lo per raons de seguretat.

La posterior avaluació tècnica i econòmica va xifrar els costos de sanejament i rehabilitació de tota la instal·lació en uns 184.000 euros; una quantitat que era del tot inassumible pel club i que afectava el funcionament habitual d’entrenaments i partits. D’acord amb el conveni subscrit, a falta d’un projecte executiu, aquest és el cost estimatiu que l’Ajuntament hauria d’aportar com a inversió en una primera fase en un termini màxim de tres anys.

Valoració positiva
L’Ajuntament valora especialment la centralitat urbana de l’equipament i té la intenció destinar-lo a acollir activitats esportives, culturals, de lleure o d’interès general per satisfer les demandes de la població.

En contraprestació, l’AE Teià gaudirà de “l’ús preferent i prioritari de les instal·lacions”, una vegada executades les obres de rehabilitació. A més, hi tindrà un despatx i gestionarà el lloguer d’una part de la publicitat. De fet, l’AE Teià no perdrà mai la condició de propietària i patrimonialitzarà sense cap cost totes les millores que s’hi facin.

Comissió de seguiment
Properament, les dues parts crearan una comissió mixta per fer el seguiment de les obligacions pactades. La comissió estarà formada per quatre persones -el regidor i el tècnic d’Esports de l’Ajuntament, d’una banda, i dos representants de l’AE Teià, de l’altra- i es reunirà almenys un cop l’any “durant els mesos de juliol i agost per planificar el calendari i els horaris d’utilització de les instal·lacions de la propera temporada”.

Acord de ple
Per esdevenir efectiu, la ratificació del conveni haurà de ser validada pel ple municipal del mes de març, i posteriorment caldrà escripturar la constitució del dret de superfície en el Registre de la Propietat.
Llegir més ...

Amplien els horaris de bus entre Teià i l’estació d’Ocata

Millores c15L’Ajuntament de Teià i Moventis, l’empresa concessionària de la línia de bus C-15, han arribat a un acord per allargar l’horari del servei una hora i mitja més el dissabte al vespre. Així, en comptes de finalitzar a les 20.10h, a partir d’ara l’últim bus passarà a les 21.40h.

La mesura entrarà en funcionament aquest mateix dissabte, dia 10 de febrer, i ha estat degudament comunicada mitjançant la reposició de la informació que hi ha a les parades, i properament s’editaran nous fulletons amb les noves expedicions des de Teià amb sortida a la cruïlla del passeig de la Riera i el carrer de l’Empordà a les 20.30h, a les 21h i a les 21.30h; i de tornada al poble des de l’estació a les 20.40h, a les 21.10h i a les 21.40h.

L’ampliació de l’horari respon a la demanda d’alguns usuaris i té un cost anual aproximat de 2.500 euros que serà assumit per l’Ajuntament, un cop descomptats els ingressos procedents de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per la cancel·lació de títols que facin els viatgers.

Per a més informació, podeu contactar directament amb Moventis al telèfon 93 798 11 00.

Millores a la línia Teià-Barcelona
Segons l’alcalde, Andreu Bosch, “la voluntat de l’Ajuntament és millorar les prestacions de totes les línies de transport públic”. Amb aquest propòsit, l’Ajuntament ha fet arribar una proposta a la Generalitat, consensuada amb Moventis i Sagalés, per estendre a dissabte el servei de la línia C-8 entre Teià i Barcelona. La sol·licitud està a l’espera de ser valorada pels tècnics de la Direcció General de Transports i Mobilitat, si bé l’alcalde s’hi mostra optimista: “Hi ha molta demanda ciutadana i els dies feiners està funcionant molt bé”, assegura.
Llegir més ...

Llibres i pel·lícules, la nova proposta del Casal de Joves

HarryEl Casal de Joves i la Biblioteca can Llaurador de Teià han posat en marxa una nova proposta cultural adreçada als joves i adolescents: “una mena de Club de Lectura Juvenil per desmentir que els joves i els llibres són com l’aigua i l’oli, que mai no es barregen”, explica el tècnic Marc Panal.

Per fer-ho possible, es proposaran lectures que hagin servit d’inspiració a una pel·lícula de cinema. En aquest cas, es tracta de fer-ho al revés: primer es projecta el film i es realitzen activitats lúdiques sobre la història que narra i els personatges que hi apareixen, i després es deixa un mes de marge per llegir el llibre. Val a dir que no cal tenir-lo i comprar-lo, ja que es pot demanar en préstec al mateix Casal. En acabat, els participants hauran de dir què els ha agradat més: si l’original o l’adaptació cinematogràfica.

Avui, Harry Potter
Per començar i coincidint amb la celebració mundial de la Harry Potter Book Night, avui divendres a les 18h es farà el passi de la pel·lícula Harry Potter i la pedra filosofal al Casal de Joves, acompanyat d’aperitius, jocs i concursos.
Llegir més ...

Convoquen un premi extraordinari de Microrelats dins la Mostra Literària

35a mostraPer celebrar els 35 anys de la Mostra Literària de Teià, la Regidoria de Cultura ha convocat un concurs de Microrelats de 140 caràcters com a màxim. D’aquesta manera, la Mostra es renova i s’adequa al llenguatge de les xarxes socials i les noves tecnologies.

La temàtica i el gènere són lliures –prosa o poesia– sense cap límit d’edat. Les obres hauran de ser inèdites i fetes per un sol autor. La redacció serà en català, sense truncaments de paraules ni abreviacions de cap mena. Pel que fa a la resta de pautes, el premi extraordinari de Microrelats es regirà per les mateixes bases que la resta de la convocatòria.

Fase local
Com cada any, les bases reguladores del concurs distingeixen entre les disciplines de prosa i poesia, i estableixen cinc grups d’edat: de 6 a 8 anys (grup A), de 9 a 11 (grup B), de 12 a 14 (grup C), de 15 a 18 (grup D), de 19 a 25 (grup E) i majors de 26 (grup F).

Cada autor podrà presentar una sola obra per categoria i modalitat. Els treballs hauran de ser individuals i totalment inèdits, restant-ne exclosos els de naturalesa tècnica o científica.

Els treballs dels participants dels grups A i B podran ser escrits a mà, amb bona cal·ligrafia. Per als grups A, B i C s’estableix una extensió màxima de 5 folis a una sola cara i a doble espai, mentre que els dels grups D, E i F podran oscil·lar entre les 5 i les 15 pàgines.

Premis i fase comarcal
Els participants disposen fins al 5 de març per lliurar l’original i cinc còpies en paper a l’Ajuntament, la Biblioteca o La Unió. A més, hauran d’adjuntar-hi una còpia en suport informàtic, o bé fer-la arribar per correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Després de ser avaluades pel jurat de la Mostra, el dia 22 d’abril tindran lloc el veredicte i lliurament dels premis, que es faran a La Unió en el marc de la Setmana Cultural de Teià.

Els treballs premiats en cada grup i modalitat passaran a ser propietat de l’Ajuntament i seran presentats automàticament a la fase comarcal del concurs.

Edició 2017
L’any passat, la Mostra Literària de Teià va rebre 228 treballs. D’entre tots els textos seleccionats per a la fase comarcal, la teianenca Martina Puig va ser guardonada el 5 de novembre amb el segon premi de prosa de 9 a 11 anys per l’obra Conills a la Lluna.

Podeu consultar les bases de les dues convocatòries descarregant-vos aquests arxius:

Descarregar els arxius adjunts:
Llegir més ...

Reparteixen 300 bosses de ràfia entre els clients del Mercat Municipal

bossaEn els propers dies, els paradistes del Mercat Municipal de Teià distribuiran entre els seus compradors 300 bosses de ràfia, fins a exhaurir les existències. Es tracta d’una acció de promoció d’aquest equipament públic que té com a finalitat fidelitzar la clientela i reduir el consum de bosses d’un sol ús. La iniciativa forma part d’un paquet d’actuacions de la Regidoria de Promoció Econòmica per dinamitzar el comerç local que ha estat possible gràcies a l’assignació d’un ajut de la Diputació de Barcelona per un import total de 1.700 euros.
Llegir més ...

Les obres del clavegueram i la recollida de residus, protagonistes del ple

quadres03El ple municipal de l’Ajuntament de Teià celebrat anit va ratificar la resolució de l’alcaldia del passat 22 de desembre per la qual s’iniciava l’expedient de licitació i contractació de les obres de renovació de la primera fase del clavegueram del passeig de la Riera. En concret, la resolució n’aprovava el plec de clàusules administratives, xifrava el pressupost dels treballs en 880.623 euros i establia un termini de 26 dies naturals d’ençà de la publicació de l’anunci oficial per presentar-hi ofertes.

Fora de l’ordre del dia, la corporació va agrair a Maria Àngels Diví la donació en dipòsit a l’Ajuntament de dos quadres amb els retrats dels presos polítics catalans: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, d’una banda, i el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, de l’altra. L’artista va fer-ne lliurament el passat 2 de gener a l’alcalde Andreu Bosch, que es va comprometre a fer-los arribar a les seves famílies. Ahir, el ple va exhibir-los damunt la taula i va deplorar la situació que travessen tots quatre, “injustament i indignament empresonats”.

Contenidors i aparcaments
En el torn de precs i preguntes, el grup de Gent de Teià va formular dos precs. Per un costat, el regidor Abel Ballesteros va demanar que l’Ajuntament faci complir escrupolosament els termes i els terminis que apareixen a les bases de les convocatòries públiques de subvencions municipals a totes les entitats que s’hi acullen; a la qual cosa el regidor de Cultura, Francesc Ribas, va contestar que “des de l’obertura de l’Espai can Llaurador fem tallers de formació gratuïts a les entitats amb l’objectiu, entre d’altres, d’informar-los i ajudar-los a tramitar les sol·licituds”.

Per la seva part, la portaveu de GT, Teresa Casellas, va demanar “que no durin més les proves amb el camió de recollida de la brossa i s’alliberin ja les places d’aparcament” que han estat provisionalment anul·lades per facilitar l’accés a algunes àrees de contenidors. Casellas considera que l’afectació és massa gran i fa massa temps que dura, i va proposar que “si s’han de treure els contenidors, que es treguin”.

El regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, va admetre les dificultats produïdes per l’estretor dels carrers i la presència de vehicles aparcats que dificulten o impedeixen el pas del camió que presta el servei, i va assenyalar tres punts conflictius: el carrer Fiveller, on ha d’accedir marxa enrere; la plaça de Sant Martí, amb dificultats per fer el gir, i el torrent del Doctor Barrera, en què el camió ha de remuntar la vorera i ha trencat les escales del Forn Nou en més d’una ocasió. “Tot això topa amb el protocol de seguretat de l’empresa”, va precisar.

Casanovas va descartar la substitució del vehicle per un de més petit, per dues raons: perquè és un problema d’amplada del camió i no de llargària de la caixa, i perquè reduir la capacitat de càrrega obligaria a fer més viatges a la planta de triatge i això repercutiria en un encariment del cost del servei. Per últim, el regidor va explicar que tant al carrer Fiveller com a la Riera la qüestió es resoldrà amb la instal·lació d’algunes pilones, “minimitzant l’impacte sobre l’aparcament”. El cas del torrent del Doctor Barrera és diferent, però Casanovas es va comprometre a trobar una solució en els pròxims dies.
Llegir més ...

Teià enceta l’any amb 6.333 habitants i el 7,6% d’atur

vista generalSegons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Teià va augmentar en 79 persones els seus habitants al llarg del 2017, la qual cosa representa un creixement de població de l’1,26%. Aquest increment és netament més alt que el 0,44% registrat al conjunt de Catalunya i que el 0,58% experimentat al Maresme, que ara té 444.046 habitants, i se situa en quarta posició a la comarca en termes relatius després de Sant Pol de Mar (2,24%) Caldes d’Estrac (2,06%) i Sant Vicenç de Montalt (1,46%).

Menys atur i més ocupació
Pel que fa al mercat de treball, Teià ha encetat l’any 2018 amb 209 persones inscrites a les llistes de l’atur. Són 17 persones menys que les que hi havia registrades a principis de l’any passat, la qual cosa representa un descens interanual del 7,5%. En aquests moments, la taxa oficial d’atur a Teià és del 7,6%: la quarta més baixa del Maresme, només per darrere d’Alella (6,5%), Cabrera de Mar (6,8%) i Tiana (7%), i pràcticament la meitat que la mitjana comarcal (13,6%).

Al descens de l’atur cal afegir l’augment de la contractació i l’increment de la població activa. Actualment hi ha 2.616 persones ocupades: 1.350 homes i 1.266 dones, amb una variació interanual de l’1,3% i del 5,5%, respectivament. Tanmateix, encara trobem el doble d’atur femení (132 dones) que masculí (77 homes).

Si bé l’alt nivell d’estudis dels teianencs afavoreix que la majoria de les demandes d'ocupació tinguin una durada inferior als tres mesos, cal tenir present que l'atur de llarga durada –és a dir, aquell que supera l’any de durada- suposa el 42,26% del contingent local. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Teià organitza jornades per fomentar l’autoocupació i la recerca activa de feina, alhora que s’acull a totes les convocatòries del Servei d’Ocupació de Catalunya destinades a afavorir la inserció laboral dels col·lectiu més vulnerables: dones, persones majors de 40 anys i aturats de llarga durada.
Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS

CERCAR

recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
bn efact